14/04/2017

Cerita Emak Lagi


Bismillah.

Aku ada group yang dihuni oleh sekumpulan emak emak yang dari pelbagai background, jadi setiap hari lebih kurang ada la cerita cerita yang best akan dikongsi. Just let say kami ni rapat sebab kami pernah berniaga barang yang sama satu ketika dahulu, dan bos kami lari. Pathetic kan? Alhamdulillah Allah temukan kami yang tak-berapa-nak-normal ini in one group. Aku namakan group ini, Team Hidayah.

Cerita emak emak selain daripada cerita anak anak, mungkin saja cerita tentang mengandung, pantang dan anak anak. Hahaha, dunia berputar pun kisah ini paling mencengkam hati agaknya. Sesekali tu aku macam terfikir, aku ingat aku sorang je dalam dunia ni yang kadang kadang marah anak, aku pun pernah rasa down tiba-tiba, sorang diri, tears burst out tak memasal, oh oh, rupanya yang lain pun sama.

Belum cerita bab mengandung. Ah, aku ingat aku paling teruk sekali, ah, apalah sangat dengan masuk wad seminggu, huhu. Ye, aku ada morning sickness yang teruknya tahap ke empat ratus empat belas barangkali. Tapi aku selalu fikir mungkin ni je cara Allah jaga aku dan bayi dalam kandungan. Well, orang lain pun sama. Ada je yang tak mengalami morning sickness, tapi bahagian pantang dia aku quite gerun. You know? Bila datang anak kedua, suami dah tak kisah dah, isteri can handle herself, all the meroyan thingy, kadang aku pun mengucap panjang. Alhamdulillah aku ada mertua yang baik, walaupun menantu macam hantu kadang-kadang.

Masa kecik dulu, nak sangat baby cepat besar, bila dah besar, diri sendiri tak dapat handle tantrum kanak-kanak, frust, marah, sedih, kecewa, semua ada. Bila nak ada anak, ianya sesuatu yang besar untuk dipertanggungjawabkan. Bukan sekadar happy happy, yes aku mengandung. Aku merasainya bila datang anak kedua. Hari hari aku tengok Ulfah, entah datang semacam sebak yang tak dapat dibendung. Dan kualiti masa bersama Nusrah, kadang aku rasa annoying sangat dia suka sangat duduk dengan aku, tapi, mungkin dengan cara tu aku boleh tengok dia mata-ke-mata. HAHA, kanak-kanak sangat kreatif tau.

Belum kisah emak lain yang keguguran, terpaksa berpisah dengan anak pertama sebab pantang, sebab pantangnya mesti lebih daripada orang yang czer. Dan suami yang tidak memahami, aku macam, weh, bila pantang, nak sapu rumah pun please is a BIG NO. Orang yang first time ada anak, macam aku dulu, yes rasa bangga boleh buat benda tu, urgh tapi seriously, please elakkan. Pantang just jaga baby je please. Dan jaga diri sendiri. Tak payah sibuk nak masak and all.

Juga kisah emak yang juga turut gugur tapi mempunyai anak seusia Nusrah yang perlu dilayan. I just know the feeling, bila kita mengantuk but we cannot sleep. We don't feel like eating but they're asking for NASI. We don't feel like doing anything, but they insist to play. Allahurabbi. Semoga Allah angkat doa doa mereka dan menjadi ibu perkasa! Huhuhu.

*dalam Team Hidayah ada dua orang yang baru keguguran dan juga dua orang baru bersalin dan seorang lagi tengah tunggu masa

Aku selalu sembang dengan suami, yang mungkin untuk ada anak ketiga, mungkin ambik masa lama lagi, Ulfah sangat sangat perlukan perhatian, Nusrah pun sebenarnya. Banyak benda aku miss, dalam aku tak sedar, Nusrah dah besar. Even when I look at her, I basically looking at myself. Ah, betapa cepat masa berlalu. Banyak benda aku expect daripada Nusrah, dan sebenarnya dia kecik lagi. Dan kekadang aku rasa tough gila being a mother.

Aku doakan sesiapa yang membaca ini diberi kemudahan oleh Allah dalam apa jua yang korang tengah lalui. Semoga dalam cerita orang lain, terselit 1000 iktibar yang boleh kita hadam. Sebagaimana orang-orang dalam Team Hidayah yang banyak aku belajar. Thanks semua.


Dari Abu Hurairah RA dari Nabi SAW baginda bersabda: "Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan keletihan, kehawatiran dan kesedihan, dan tidak juga gangguan dan kesusahan bahkan duri yang melukainya melainkan Allah akan menghapus kesalahan-kesalahannya." (HR Bukhari No: 5210)

10/04/2017

Mencari Cari


Bismillah.

Aku selalu mencari-cari inspirasi kalau nak menulis blog. Sekali lagi aku memang tersangkut dekat blog Kak Sarah. Kak Sarah, em, macam tu dia kat luar, macam tu jugak dia dalam blog. Tak dinafikan. Suka sangat update blog, adakah sebab dia dah kurang muda dan sekarang aku kena ikut jejak langkah dia sebab aku dalam fasa quitting writing any status on Facebook mungkinkah mungkinkah? Haha, Kak Sarah mungkin sahaja seorang idola, selain seorang kakanda.

Harini dapat mesej WhatsApp yang menceritakan seorang wanita ini meninggal dunia dengan berpegangan Al Quran. Hmm, basically hidupnya tentang Al Quran, membaca Al Quran, menghafaz Al Quran, yang mana aku yang lebih muda ini punya beribu alasan untuk membaca Al Quran. Okey ayat tergantung dekat sini sebab dua jam telah berlalu sebelum aku menyambung ayat seterusnya akibat menidurkan kanak-kanak. 

Sebenarnya aku dah lama tak attend usrah sebab aku terasa dengan naqibah aku. Hmm, tolong ketuk diri boleh tak? Dah kurang bersembang dengan kawan kawan dulu, hmm, banyak sembang dengan kawan-kawan dropshipper lain, yang mana semua akan naik kepada ejen, oh jeles jugaklah, tapi tak boleh lawan jeles bila teman teman usrah naik pegang anak usrah, dulu. Aku, mungkin kena re-start balik yang mana aku belum mula lagi. Alasan je sebakul.

Alhamdulillah anak anak dah baik demam, termasuklah diri sendiri tapi Ulfah still batuk yang quite membimbangkan, tapi yang bestnya dia dah kurang fit macam dulu. Alhamdulillah. Batuk je belum recover, dah try EO, dah try balm Tasneem yang base nya EO juga, oh ya aku ada bagi ubat cair kahak sebab aku pergi klinik akibat Ulfah demam on off tempoh hari. Bila share dengan kakak ipar, dia cakap ubat tu tak boleh bagi untuk kanak kanak bawah dua tahun. Urgh, beraninya doktor JB ni bagi. Haiz.

Dan aku dah habis baca buku 3 Kertas, 3 Krayon dan 3 Pensel Warna. Memang struggle jugaklah tapi memang best. Cuma nak apply je tak berapa best, sebab anak Jiji ni pemikiran dia dah lain macam, haha, Nusrah ni aku cakap pun kadang dia tak faham lepas tu aku mengamuk la sengsorang. Balik si suami, mulalah aku nak mengepek tak berhenti. Huh. Nak homeschooling bukan sekadar buih buih mulut je. Tapi dengan actions, yang mana ianya sangat memerlukan dua orang yang eager to do it. Bukan sorang, bukan half blood, eh eh. Nusrah without handphone? Yes memang ada hihi, masa dia tengah buat aktiviti. Tapi untuk toddler seperti beliau, setiap aktiviti dia hanya bertahan 5-15 minit je. 

Yang ni aku cerita next entry lah ye. Sebab aku sedih Nusrah taknak main dengan aktiviti yang aku rancangkan, kahkah. I am now waiting for bolts and nat yang dibeli daripada Kak Syahida. Aku memang suka browse Instagram, sekali terDM Kak Syahida. Terbeli jugaklah sebab asyik asyik beli barang mak je, Nusrah setiap kali datang poslaju, setiap kali itu SURPRISE. Malangnya, that surprise is for me. Huhuhuk.

Okeylah, till then. Aku sebenarnya nak cerita benda lain, lepas tu cerita benda lain. Astaga. Maafkan emak emak yang dah tak berapa nak muda. Huhuhuhu.

04/04/2017

Abg Rasa.


Bismillah.

Di suatu hari, sedang aku mengurut-urut badan incek suami, dia pun bersuara. 

"Hmm, abang rasa umi ni memang sesuai mengurut, tangan umi ni kuat, sedap je urut. Boleh gi belajar mengurut ni,"

Beberapa hari lepas, incek suami tiba tiba berkata di saat kami berbual-bual.

"Abang rasa umi ni boleh menulis, tapi umi tak menulis hari hari, kena praktis lagi.."

Hmm, di saat aku memasak makanan kegemaran beliau.

"Umi masak ayam goreng harini power, boleh masak lagi macam ni. 5 star."

Lepas tu, isteri pun mengadu taktahu apa passion diri sendiri sebab semua benda kena puji.
HAHA.

Suamiku, waduh waduh.