08/03/2015

Program Qiyam, iJunior.


6-7 Mac 2015, Ikram Junior Guchil Bayam, Kota Bharu

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Billion of thanks to Allah for choosing me and Nusrah (hehehe) into this memorable programme (this is my first Qiyam I attended in Kota Bharu). Part of it, a bit awkward because Nusrah wasn't there when I had my first Qiyam jama'ie in Shah Alam back then.

Awal mula pertama mula, instructor banyak ingatkan tentang Tajdid Niat. Huhu, I believe this is important, sebab niat ni kalau tak betul, free free ja melayang kot mana sebab takdak hala tuju, and all we get in the end is only PENAT (nauzubillah). 

What a beautiful reminder :)

Al kisahnya. Awal pagi Isnin, aku bangun, dan aku mengeluh. Sebab missed tahajud. Hem. Siang harinya, sedang syok browse Facebook, ada orang share ini. Terus masuk insaf mode. Hurm.


Esoknya Selasa, pagi pagi bangun, macam gittew juga. Tapi petang tu ada usrah, dan naqibah ada inform pasal program qiyam ni. First nak buat di Desa Sakinah Kuala Krai (kalau nak tau, Desa Sakinah ni antara usaha IKRAM dalam menyediakan tempat perlindungan sementara mangsa banjir) and aku macam tak boleh nak join sebab jauh jugak plus zauj kerja.

Rupanya tak jadi dan ditukar buat dekat area Kota Bharu je. Usrah petang tu tak boleh attend jugak asbab aku tengok dalam group whatsApp senyap kemain, aku balik kerja husband gi bersukan, ibu ayah keluar gi mengecat rumah, aku macam, em. Haduh. Takkan nak turbiks dengan Nusrah cenggitu je. Al kisahnya, my zauj pun tersalah faham. Gua punya sedih sampai cakap tak dak pengisian like so long, I'm so sad. Buat teruk.

Esoknya, bangun lagi. Hmm. Missed lagi. Kali ketiga and gua cakap slow slow, Ya Allah, aku taknak gapo doh, nok kuat bangun male jah. Buleh la, buleh la, please, please. (Terlintas cenggitu dengan penuh laju) Dan. Alhamdulillah Allah izin pi program qiyam kat KB. Pagi tu terbangun sebab sakit peyut. Ekeke.

Tapi paling terkesan masa tazkirah.

"Alhamdulillah, Allah bagi keizinan untuk kita hadir, kami ni hanyalah perantara, yang hanya mengajak, tapi yang menggerakkan hati kalian, hanya Allah. Semoga kita dihindarkan daripada orang-orang yang memberi alasan, yang sentiasa mengelak, mencari-cari sebab untuk kita tidak hadir..."

PAANG.

Kbye.



2 comments:

  1. hwaiting nad :) shah alam mungkin tempat berputik cinta. tapi KB boleh jadi tempat cinta berbunga lagi dan lagi.

    InsyaAllah. doakan akak dalam tahajjud mu ;)

    miss u. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Touchingnye first time kak sarah komen. Saya doakan doa doa akak sentiasa dimakbulkan Allah :)

      Delete