25/03/2015

Membuku.


Aku bukanlah penggemar buku (eh!) maksud aku, aku bukan gemar membaca buku pada asalnya. Aku juga bukanlah krew jebakan buku seperti mana orang-orang lain, yang membuku ketikanya. Bhaha. Okay. Disebabkan aku gemar membaca blog (atau blog walking ada ketikanya) seringkali jelly menjelly bila someone yang boleh menulis persis sebuah buku yang hebat. Dan pastinya sebelum beliau bisa menulis, membaca buku adalah agenda prioritinya. Kalau tak, gimana mahu menulis?

So, Umairah Shafei adalah salah seorang penulis yang aku minat. Lepak di blog dia saja buat aku tak sedar dengan sekeliling. Guess what, rasa macam everytime baca, terinspirasi. Jadi tak perlu endahkan aku sebab dah banyak kali dekat office aku termangu sengsorang dan buat buat tak nampak orang lain sebab ralik baca. Heh.

Kali ni, boleh salahkan Kak Nughui sebab ada satu habit dia berkunjung ke kedai buku. Aku pun tak faham but then bila baca buku ni baca buku tu, jadi macam banyak idea nak tulis ini nak tulis itu. Dia la penyebab aku terjebak ni. Cuma perlukan banyak masa untuk membaca lagi. Sekarang mungkin tak sehebat dulu, tapi hopefully Kak Nughui masih tidoq dengan kitab kitab beliau, sebab sekarang aku dah ada "kitab" yang perlu dibelai dan dijaga, kehkehkeh.

Thanks sebab buku PPT 1-3 sekarang sudah berada di dakapan but trust me masih belum sempat nak habiskan lagi sebab buku-buku lain sedang beratur untuk didakap. Hihi. Semalam, 24 Mac 2015, ada usrah tapi aku attend sorang aje, dan naqibah pinjamkan buku. Dah lama aku usha buku ISK tapi naqibah aku inform sekarang 00 dah tak perlu melalui ISK, SJ, SH semua. Aku rasa macam sedikit sedih sebab aku banyak gather maklumat dari ISK.

Sedih jiwa ini.

Sedikit sebanyak nak mula membaca balik. Well, tadi aku sengaja baca tafsir surah dekat Nusrah, masya Allah budak kecik memang truly excited dengan Al Quran whatever language I read to her. Sebab semalam dia tengok tv dekat sangat, sengaja bukak 30 minit bersama Ustaz Don, kebetulan dia tengah main but suddenly kalih bila Ustaz Don baca Quran. Oh kita yang tua ni pon belum tentu nak belajar. Tasewnyew.




Banyak boleh belajar daripada anak kecil. Nak praktik apa yang Kak Nughui ajar anak-anak untuk kenal buku, baca buku dan banyak lagi. Tapi maknye kene praktik dulu. Mak perlu membuku sekarang. Hehehe. Anyhow pun. Ngee. 



Jazakillahkhoir Kak Nughui for the book :D


2 comments: